środa, 25 stycznia 2017

Owsiane kokosanki


Składniki na 15 małych ciasteczek:

  • Płatki owsiane - 7 łyżek
  • Wiórki kokosowe - 3 - 4 łyżki
  • Mleko (może być dowolne roślinne lub krowie) - szklanka
  • Woda - 2 łyżki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 - 3 łyżki
  • Ziarna z jednej laski wanilii (może być też ekstrakt waniliowy)
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka 

Sposób przygotowania:

  • Połącz mleko z wodą i zagotuj. Do gotującego się płynu wrzuć ziarna z laski wanilii (oraz rozpołowioną laskę, która została po wydłubaniu ziarenek), płatki owsiane, wiórki i ksylitol.
  • Całość gotuj aż masa mocno zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj żeby się nie przypaliło.
  • Ugotowane składniki odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (składniki powinny wchłonąć płyn na tyle, aby dało się formować ciasteczka rękoma).
  • Po tym czasie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Masę nabieraj łyżką lub formuj w placach tworząc małe ciasteczka.
  • Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 20 minut (powinny się mocno zrumienić). 
                                          




  
Smacznego ;)
                                                                                                                       Julia Gałucka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz